Posted by on Apr 5, 2014 in CampingArtikelen | 0 comments

Gisteravond zaten wij aan de eettafel, zoals we meestal doen met het avondeten. Met wij bedoel ik mijn vrouw, drie kinderen en mijzelf. Op de een of andere manier kwam het gesprek op grotten. Mijn middelste, zeven jaar oud, vertelde dat ze dieren wilde redden en dan in een grot wonen. Dit ging ze samen met een aantal klasgenoten doen. Nobel streven wel voor kinderen van deze leeftijd. Grotten fascineren kinderen en volwassenen.

Ze waren meteen geïntrigeerd toen ik ze vertelde dat ik wel eens in een grot had geslapen tijdens kamperen in de Ardennen. Ze wilden er alles van weten. Hoe was dat dan en was het hoog of laag en donker, etc. Ik vertelde dat we eerst in de grot moesten klimmen en dat de grot niet hoog was, dus dat ik er niet kon staan. Ook zei ik dat het donker was in de grot. De jongste, drie jaar oud, vertelde me dat je dan een lamp nodig had. Het werd dus een interessant familiegesprek. Iedereen had wel iets te vertellen over grotten.

Ik denk dat we tijdens onze volgende vakantie op zoek moeten naar een grot. Misschien moeten we dan maar naar België gaan. Tijdens het kamperen in de Ardennen is het niet moeilijk om grotten te vinden. De grotten van Han zijn bijvoorbeeld een mooi voorbeeld. Goed toegankelijk (dus niet laag en donker) voor zowel jong als oud. Deze grotten zijn bekend om hun immense zalen en imposante kalkafzetting. Dit alles veroorzaakt door dit kleine riviertje de Lesse. Het leuke is, dat je niet naar de grot kunt lopen, maar dat je met de tram naar de ingang van de grot wordt gebracht. Daarna krijg je een rondleiding in de grot van een uur en drie kwartier. Leuk hoor en zeker aan te raden als een familietripje.